A SWEDISH MISSION TO IMPROVE THE WORLD OF SNACKS!

På nickipedia kan du läsa mer om sånt som du kanske undrar om våra produkter. Saker som har betydelse för din hälsa och ditt välmående. Vi har försökt vara kortfattade, så bifogad info kan du komplettera genom att söka mer information på nätet.

 • SOCKER

  Med "socker" menas vanligen det vita pulver vi använder i bakning. Det är också samma ingrediens som används i konfektyr av olika slag. Förutom detta vita socker finns en mängd olika sockertyper. I princip kan man säga att ingen av dem innehåller någon näring förutom den energi som ofta hamnar runt midjan i form av fett.

   

  Socker fungerar nämligen så, att bara några minuter efter du äter det, kommer det ut i blodet i form av glukos. Kroppen måste då omedelbart utsöndra insulin, ett ämne som reglerar sockerhalten i blodet. Insulinet säger åt cellerna att förvandla sockret till fett! Vi lagrar därmed energi för att användas vid ett senare tillfälle.

   

  Problemet är att det för alldeles för många människor inte kommer "ett senare tillfälle", eftersom vi fortsätter att äta sockerrika livsmedel hela dagarna. Fettet sitter därmed kvar och används inte som energi.

   

  Det insulin vi numera också (alldeles för ofta) utsöndrar i blodet verkar ha den effekten att det med åren gör många av oss mindre och mindre känsliga för insulin. Åldersdiabetes blir följden när kroppen förlorar sin känslighet för insulin.

   

  Slutsatsen av ovanstående är att socker och insulin har en negativ inverkan på din vikt och med sikt kan du få ett antal hälsokonsekvenser av vilka diabetes är en. Socker är också mycket inflammationsdrivande, vilket är dåligt för leder och rörlighet.

   

 • VETE

  Visste du att vete blir socker i kroppen på bara några minuter? Så fort du äter vetebröd börjar stärkelsen i brödet brytas ner till socker och sockerhalten i blodet stiger. Vitt bröd ger dig till och med ett högre blodsocker än vanligt vitt socker!

   

  Eftersom det finns väldigt få näringsämnen i vetemjöl tycker vi man bör välja bättre livsmedel än bröd och vete. Vete innehåller dessutom gluten. Tyvärr har ett par procent av oss en allergi mot gluten och det är extremt plågsamt ifall en glutenallergiker råkar äta bröd, då det skador tarmarna.

   

  Allt fler, inte bara glutenallergiker, har på senare tid upplevt hälsoförbättringar då de gått över till glutenfri kost. Det finns olika teorier varför, men ett faktum är att det inte längre bara är en glutensort i vete utan många olika. Vartefter vete förädlats har fler kommit till, och vissa experter menar nu att man kan vara allergisk mot olika glutenproteiner.

   

  Så till sist: eftersom ett lågt och stabilt blodsocker är bra för hälsan utesluter vi vete. Glutenproblematiken slipper vi då också.

   

 • BLODSOCKER

  När du äter socker eller kolhydrater (tex bröd) går sockret snabbt ut i blodet och ditt "blodsocker" stiger. Kroppen utsöndrar då snabbt insulin. Insulinet talar om för cellerna att göra om allt socker som inte omedelbart används till fett. Detta är kroppens sätt dels sänka blodsockret (alltför högt blodsocker kan vara akut farligt) och dels att spara energin för senare användning.

   

  På den tiden vi inte hade tillgång till mat dygnet runt var det här en genialisk metod. Vi lagrade energi att använda under perioder då vi inte hade mat. Kroppen är faktiskt väldigt bra på att hantera perioder av svält och många processer fungerar bättre ifall kroppen "bränner" av fettdepåerna ibland.

   

  Problemet nu för tiden är att många av oss nästan aldrig tar energi från fettdepåerna. I stället äter vi saker som kraftigt höjer vårt blodsocker hela dagarna. All energi kroppen använder kommer då från socker och det är mycket negativt för kroppen. Självklart lagrar det in mer fett, men det spelar också in i ett antal andra processer. På senare tid kopplar man tex åldersdiabetes till att kroppen genom ständiga blodsockertoppar förlorat en del av sin känslighet för insulin. Vi vill inte bli negativa och tråkiga här, men de som vill veta mer kan googla för ytterligare kunskap.

   

 • SÖTNING

  Det är Niclas, alltså NICK, som tagit fram vår sötningsmix och den är olika sammansatt i varje produkt. "Jag har testat hundratals ingredienser, jag har tagit fram all upptänklig information om vilka effekter de har på kroppen och jag har tagit tusentals blodprov på mig själv för att se exakt hur varje ingrediens påverkat mitt blodsocker", säger Nick. Smakerna har sedan prövats av hundratals personer i olika fokusgrupper.

   

  Det vi kommit fram till är att det bästa sätt vi känner till för att få en fyllig och rund, söt smak utan tillsatt socker, är att använda en bas av söta fibrer, ett extrakt från växtriket utvunnet ur Steviaplantan samt ett ämne som finns naturligt i plommon, päron och vindruvor. Även om detta ämne har ett namn som låter kemiskt, Erytritol, så är det inte något som är främmande för våra kroppar - det finns ju i frukt som vi ätit sedan vi var små. De här tre ämnena samverkar på ett finurligt sätt och de har alla extremt låg blodsockerpåverkan. Erytritol innehåller heller inga kalorier och detsamma gäller för Stevia. Fibrerna har ett visst kaloriinnehåll.

   

nickipedia

©2018 NICK'S. All rights reserved

-

POSTADRESS:

Box 191 34

104 32 Stockholm

BESÖKSADRESS:

Götgatan 1A

172 30 Sundbyberg

KONTAKT:

Tel +46(0)812146867

info@LUBFOODS.COM

 

N!CK'S integritetspolicy

A SWEDISH MISSION TO IMPROVE THE WORLD OF SNACKS!
produkter nick's story
nickipedia